Snow Safety

16 oktober en we kunnen het eerste lawine-slachtoffer van dit seizoen al betreuren. Achter deze klik vind je een diepgaande analyse van wat er mis ging. Hieronder een samenvatting en wat extra advies.

 

De twee ervaren alpinisten hadden de heel steile wand (tot 50°) al gekruist, keerden om te dalen en pas dan is de Schneebrett gelost. Een derde persoon, die het ongeval zag gebeuren, heeft 1 van de twee kunnen redden omdat deze met zijn hand boven het sneeuwdek was beland. De tweede persoon, het slachtoffer, droeg geen beeper en werd pas 2,5u later gevonden. Als je weet dat na 15 minuten meer dan 90% van de bedolven lawineslachtoffers overleden is, kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de eerste hulp is. En met eerste hulp bedoelen we uiteraard de betrokken partijen en niet de hulpdiensten.

Als je graag buiten de afgebakende pistes skiet, snowboardt of hiket, doe dan de moeite om:

1)  een lawinecursus te volgen

en 

2) zorg dat je beepers, sonde, schop en rugzak bij hebt en weet hoe deze te gebruiken.

Wij bieden deze lawine-cursussen onder andere tijdens onze opendeurdagen  (van 25 november t/m 4 december) gratis aan en begeleiden je graag verder bij de aankoop van alle benodigdheden.


Hieronder 3 links naar de site van de marktleiders op het vlak van beepers, rugzakken en toebehoren. Alle producten zijn via Arena Sport te verkrijgen.

Als je graag meer info wil over de producten, of hulp bij het zoeken van een goede lawine-scholing, stuur dan via onze contactpagina een mailtje en dan help ik je graag verder. Je kan bij ons ook alle onderdelen apart, of in pakket huren. Zo kan je toch veilig op pad als je geen budget meer vrij hebt voor de aankoop van een lawine-pakket.

 

Hoe je het ook draait of keert, kennis en verantwoordelijkheid zijn essentieel voor een veilige buitenpiste ervaring. 

 

Hopelijk mag ik jullie op 1 van onze clinics begroeten,

 

grtz

 

PJ

Reactie schrijven

Commentaren: 0